Czym jest kawa speciality i co warto o niej wiedzieć?

Z pewnością nieraz spotkałeś się z pojęciem kawy speciality. Bardzo często pojawia się ono w kawiarniach, restauracjach, ale także w sklepach czy na stronach internetowych. Czym dokładnie jest kawa speciality? Czym różni się od małej czarnej, którą duża część społeczeństwa pije każdego dnia? Dowiedz się więcej o tym rodzaju kawy i sprawdź, czy warto spróbować takich mieszanek.

Kawa speciality – co to jest?

Najprościej mówiąc, kawa speciality oznacza mieszanki ziaren najwyższej jakości. Zgłębiając temat, można powiedzieć, że ten fachowy termin dotyczy kaw spełniających określone standardy na każdym etapie łańcucha dostaw. Restrykcyjne wymagania dotyczą wszystkich, zaczynając od plantacji i farmerów, aż na wykwalifikowanych pracownikach palarni kończąc. Kawa speciality określana jest też często innymi nazwami.

  • Single origin – oznacza kawę z jednego rejonu, ale niekoniecznie z jednej farmy.
  • Single estate – kawy tego rodzaju są rzadziej spotykane, ponieważ pochodzą z jednej, określonej plantacji.

Terminy te oznaczają, że ziarna pochodzą z konkretnego miejsca na Ziemi. Najwyższej jakości kompozycje są obrabiane i segregowane w lokalnych stacjach przetwórczych. Mieszanki różnych ziaren pochodzących z kilku, oddalonych od siebie plantacji nie są uznawane za tak wykwintne.

Czym wyróżnia się kawa speciality?

Żeby przekonać się do tego, że warto spróbować kawy speciality, trzeba zapoznać się z cechami, które sprawiają, że tego rodzaju ziarna są wyjątkowe. Rzetelnie prowadzona kontrola jakości na każdym etapie produkcji to nie wszystko.

  • Zrównoważony rozwój – kupując kawę speciality, można mieć pewność, że jest ona dostarczana bez zbędnych pośredników, dzięki czemu farmerzy otrzymują lepsze wynagrodzenia.
  • Gwarancja świeżego zbioru i wypalenia – surowe ziarna pochodzą ze świeżych zbiorów i trafiają do klienta maksymalnie 4 tygodnie po wypaleniu.
  • Wyjątkowy smak – nawet niedzielni amatorzy kawy czują jak czysty i pełny jest smak kaw speciality.
  • Różnorodność smaków – próbując różnych mieszanek najwyższej jakości, można stwierdzić, z jakiego regionu pochodzą ziarna. Zwykłe kawy najczęściej smakują bardzo podobnie.

Jakość speciality to gwarancja zachwytu nad filiżanką kawy. Warto zaznaczyć, że nie trzeba iść do kawiarni, aby spróbować wyjątkowej esencji. Możliwe jest przygotowanie takiego napoju w warunkach domowych. Poleca się jednak skorzystanie ze sprzętów takich jak dripper czy chemex. Tego typu produkty oraz szeroki wybór kaw speciality znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia.

Smak kawy speciality – czy warto spróbować?

Popularne kawy dostępne powszechnie w supermarketach najczęściej są mocno wypalane, przez co ich smak jest zawsze taki sam. Odczuwalny jest tylko różny poziom goryczki. Tego typu produkty wybiera się najczęściej ze względu na pobudzające właściwości i przyzwyczajenie. Walory smakowe są odkładane na dalszy plan.

W przypadku kawy speciality klient ma o wiele większy wybór. Może zdecydować o tym, jaki stopień palenia najbardziej mu odpowiada. Przy filiżance takiego napoju można się nie tylko rozbudzić, ale także cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Warto więc próbować różnego rodzaju ziaren, aby znaleźć te, które zachwycą podniebienie.