tradycyjne dania świąteczne

Tradycyjne potrawy świąteczne

Polacy wielbią święta Bożego Narodzenia. Pielęgnujemy wszelkie tradycje, które mogą się różnić w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Jedną z najważniejszych, jak i najpiękniejszych jest wspólne zasiadanie do stołu i spożywanie posiłku wraz z rodziną i przyjaciółmi. Na świątecznym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, które zwykle są bezmięsne i postne. Jeśli zastanawiasz się, jakie tradycyjne potrawy świąteczne podaje się w Boże Narodzenie, nie mogłeś trafić lepiej.

Tradycyjne potrawy świąteczne

Najbardziej pielęgnowaną tradycją jest wspólne zasiadanie do stołu i spożywanie potraw, które przygotowywane są z najwyższą starannością już od kilku dni wcześniej. Nie może zatem zabraknąć pyszności na świątecznym stole. Różnią się one w zależności od regionu kraju, w którym się znajdujesz. Łączy je jednak jedno – niesamowity i cudowny smak.

Co jemy podczas świąt Bożego Narodzenia?

Choć tradycyjne świąteczne potrawy nieco się różnią od siebie w zależności od regionu, łączy je wspólny mianownik, którym jest smak. W wigilijny wieczór wybierane są postne, bezmięsne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być 12 na stole. Przesąd głosi, że należy spróbować wszystkich, aby w kolejnym roku nie zabrakło pomyślności i dobroci od losu.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć zupy, których rodzaj może się różnić w regionach Polski. Może to być barszcz czerwony, który podawany jest z uszkami z kapustą i  grzybami. Zamiast barszczu może być też zupa z suszonych grzybów lub postny żur. W niektórych domach podaje się także zupę rybną, którą przygotowuje się z ryb żyjących w słodkowodnych zbiornikach.

W święta Bożego Narodzenia podawane są także ryby, które przygotowywane są na różnorodne sposoby. Wśród robionych na zimno najczęściej można spotkać śledzie w oleju i śmietanie, tatara ze śledzia, różnorodne rollmopsy, a także karpia po żydowsku i warzywną rybę po grecku.

Choć są zwykle dodatkiem do czerwonego barszczu, jada się je także osobno. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i suszonymi grzybami. Równie ważne miejsce zajmuje karp, który występuje pod różnymi postaciami. Można podawać smażonego w panierce, lecz występuje również jako wersja pod pierzynkę i z wieloma aromatycznymi sosami.

Boże Narodzenie na słodko

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich łakoci, z którymi wiąże się wiele rozmaitych tradycji. Dania, które możesz spotkać to:

  • kutia z ziarnami pszenicy;
  • galaretka z suszu;
  • kutia z pęczakiem.

Nie ma mowy o świętach Bożego Narodzenia bez prawdziwego, domowego kompotu przygotowywanego z suszonych i wędzonych owoców.

Typowym, świątecznym ciastem, którego można skosztować w każdym regionie Polski, jest makowiec. W większości miejsc jest także pielęgnowana tradycja pieczenia bożonarodzeniowych pierników, które mogą być zarówno przepysznym wypiekiem, jak i pięknymi ozdobami świątecznymi na Twojej choince.

Choć można spotkać go tylko w niektórych częściach Polski, jest uwielbiany przez wszystkich. Deser, o którym mowa to oczywiście kisiel przygotowywany z mąki owsianej. W większości miejsc królują jednak kluski z makiem, które choć są pełnowartościowym posiłkiem, pełnią jedynie funkcję deseru i jednej z dwunastu podawanych potraw.